Skoči na glavno vsebino

Planinsko društvo Fram in OŠ Toneta Čufarja Maribor prirejata izlet na
Sveti Urban (595m) v soboto 6. aprila 2024

Sveti Urban

PREVOZ: Lastni na izhodišče.
ZBIRALIŠČE:
ODHOD:
Na parkirišču pred Mariborskim otokom (N46°34.132′ E15° 36.853′)
Odhod je ob 9.30 uri.
STROŠKI PREVOZA: Lastni.
POVRATEK: Okoli 14.30 ure.
HOJA: 4 ure lahkotne hoje.
ZAHTEVNOST: Pot je lahka oz. nezahtevna. Višinska razlika poti je 310 metrov.
HRANA: Iz nahrbtnika. Možnost hladnih jedi (sendvičev in narezkov) na Urbanu in omejeno število gibanic.
OPREMA: Pohodna planinska obutev, v primeru sonca, zaščita (pokrivalo) proti soncu, cca 1 liter brezalkoholne tekočine, pohodne palice – po želji, rezervna oblačila, vetrovka.
VODNIKA: Milenko Petrovič in Matjaž Hartman.
INFORMACIJE IN PRIJAVE: Mentorici Mladih planincev alenka.masek@cufar.si.
Prijave zbiram do petka, 5. 4. 2024.

V primeru slabega vremena izleta ne bo! O morebitni odpovedi izleta vas bomo obvestili na prvi strani naše spletni strani www.planinskodrustvofram.si en dan pred izletom ob 20.00 uri.

Pridite! Skupaj bomo preživeli prijeten dan.

 

Sveti Urban se nahaja na stičišču dveh geografskih enot severnovzhodne Slovenije – Slovenskih goric in Kozjaka. Leži na meji katastrskih občin Šober in Rošpoh. Urban je dobil ime po cerkvi svetega Urbana. Bližnja okolica Urbana ima pester relief. Glavni grebeni se razdelijo v mnoge manjše, ki potekajo v vseh smereh neba. Močno razvejane grebene sekajo številne globoke doline s potočki, ki se stekajo v potok Rošpoh in Kamniški potok. Naklon strmin večinoma presega 50 %, zato prevladuje gozd, na prisojnih legah pa številni vinogradi. Matično osnovo, ki razpada, tvorijo različni laporji. Tudi v klimatskem pogledu se odraža stičišče različnih geografskih enot, kar daje izjemno ugodne klimatske pogoje na rast vinske trte. Za to področje je značilno vino rumeni muškat.

Opis poti: Ob 9:30 uri startamo iz našega izhodišča. Pot nas bo vodila skozi Kamnico, kjer bomo kar hitro zavili iz glavne ceste levo v breg. Grebenska pot nas bo vodila čez Lucijin breg. Pot je lahka, vendar kljub temu na nekaterih mestih deloma izpostavljena in predvsem ob razmočenem terenu zahteva stabilen korak. Zaradi tega je na teh mestih potrebna še posebna previdnost. Na vrhu Urbana bomo ob lepem, sončnem vremenu nagrajeni s pogledom na Pohorje in Maribor na jugu, na zahodu proti Kozjaku in na severu proti Avstriji. Na vrhu Sv. Urbana se zraven cerkve in pokopališča, ob njej nahaja še priznani mariborski vinotoč Jošt, kjer nudijo predvsem hladne jedi (narezke in sendviče) ter zaradi večjega števila gostov, omejeno število gibanic. Ko se bomo naužili razgledov ter se nekoliko odpočili in okrepčali, se bomo po isti poti odpravili nazaj proti našemu izhodišču v Kamnico.

Pot na Urban

Dostopnost