Skoči na glavno vsebino

Ekskurzija nemščine na Dunaj, ki je bila predvidena za 27.- 28. marec in nato prestavljena na 22.-23.5.2020, se glede na trenutno stanje v zvezi s korona virusom in ukrepi, za učence 7. in 8. razreda prestavlja v naslednje šolsko leto 2020/21. Učencem 9. razredov bo agencija sporočila možnosti vračila že vplačanih sredstev. Vsa nadaljnja obvestila ali morebitne spremembe sporočimo. Hvala za razumevanje! Lep pozdrav in ostanite zdravi,

PRILAGAM ŠE DOPIS AGENCIJE:

Zadeva:  TURIZEM IN COVID-19, ODPOVED POTOVANJA, MENJAVA TERMINA, VREDNOSTNICA

 Spoštovani gosti, cenjeni potniki agencije GALILEO 3000!

Svet se  skozi poznano zgodovino še ni soočil s pandemijo takšnega obsega, kot jo je prinesel koronavirus Covid-19.  Ne pomnimo virusa, ki bi v tako kratkem času postal neprijazen sopotnik državljanov prav celotnega sveta. Statistike govore, da sicer to ni virus, ki bi pogojeval največjo smrtnost med obolelimi, je pa virus, ki se izredno agresivno prenaša. Svet na Covid-19 ni bil pripravljen. Ne gospodarstva držav, ne njihovi pravni sistemi, ne zdravstvo, ne sociala, šolstvo,… in tudi ne turizem. Vendar – virus ne bo izpuhtel. S prekuženostjo in časom se bo prisotnost  le drastično zmanjšala do mere, ko bomo normalno zaživeli. In se morali naučiti živeti vsaj še nekaj časa v družbi z neprijaznim virusom. Že pred desetletjem smo začudeno opazovali  predvsem azijske goste, ki so se po letališčih in obljudenih turističnih krajih iz preventive pomikali z zaščitnimi maskami na obrazu. Danes to ni niti smešno, niti neobičajno. Očitno bo takšno stanje nekaj časa naš spremljevalec.

Turizem je zaradi specifičnosti naše dejavnosti dobil nedvomno največjo zaušnico. Naša panoga se je znašla v izjemni in težko obvladljivi situaciji, ki predstavlja višjo silo. Na reševanje »turistične zagate« niso bile pripravljene agencije, niti mednarodne asociacije,  tudi WHO (Svetovna zdravstvena organizacija) ne prav najbolje, niti države, niti naš pravni sistem. Če bi bil slednji pripravljen, ne bi vsak teden sprejemali nov sveženj interventnih zakonov. A v bistvu nikomur ni za zameriti. Pripetilo se je nekaj, kar ni bilo moč predvideti. Lahko se sprejema samo ukrepe, s katerimi se zajezi in zmanjša škodo.

V agenciji GALILEO 3000 ves čas skrbno spremljamo vse v povezavi s koronavirusom. Menda smo bili celo prvi, ki smo na svojih spletnih straneh objavili informacije v povezavi s Covid-19. Ves čas smo spremljali informacije WHO (svetovne zdravstvene organizacije), Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije, NIJZ (Nacionalni institut za javno zdravje), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), ZTAS (Zveze turističnih agencij Slovenije) in ECTAA – Združenje evropskih turističnih agencij in touroperaterjev.

Skladno  z nastalo situacijo smo  odpovedali vsa nadaljnja potovanja do vsaj 15. 6. 2020. Kot kaže bo potrebno ta datum še nekoliko premakniti na kasnejši termin. Jeseni pa naj bi po vseh, tudi črnogledih napovedih, turizem ponovno zaživel.

Vse odpovedi potovanj imajo za goste in seveda turistične agencije zelo neprijetne posledice. Organizatorji potovanj se dnevno ukvarjamo s prepričevanjem podizvajalcev (letalski prevozi, organizatorji kongresov, hoteli,..), da nam vplačane akontacije ali celo 100% plačila vrnejo. V najboljšem primeru pristanejo na prestavitev termina na kasnejše obdobje. Tu ni enotne politike, vsak trenutno ravna po svoje in mednarodne institucije želijo na tem področju vpeljati red. Z namenom zaščititi potrošnika.

Zveza potrošnikov Slovenije je v času koronavirusne krize od začetka do sedaj tudi že zelo spremenila svoje nasvete in mnenje. V teh kriznih časih se interventna zakonodaja in direktive znotraj EU ter posameznih držav menjavajo iz dneva v dan. Vsi se ji prilagajamo. Sproti se ugotavlja nujnost posameznih ukrepov, načini zavarovanja pravic potrošnikov in v primeru turizma tudi način, da turistične dejavnosti z nepravilnimi ukrepi popolnoma ne uničijo.

Ravnamo se na osnovi priporoči ZTAS (Zveze turističnih agencij Slovenije) in ECTAA – Združenje evropskih turističnih agencij in touroperaterjev, ki se trudijo s svojimi ravnanji izogniti propadu svetovnega in slovenskega turizma. Sprejet pa je bil tudi interventni zakon na področju turizma v 101.a členu.

Skladno z interventnim zakonom vsakemu potniku z namenom očuvanja vplačane vrednosti trenutno predlagamo:

– spremembo potovanja na kasnejši termin

– izdaja vrednostnice/dobropisa za vplačan znesek, ki jo lahko izkoristite za rezervacijo drugih turističnih aranžmajev skladno s 101.a členom interventnega zakona. Za vrednostnico garantira agencija s svojim premoženjem.

Kaj pa je z vračanjem gotovine? Iz vsega zapisanega je razvidno, da agencija za svojo normalno funkcioniranje mora ob rezervaciji storitve vplačati ali akontacijo ali celo 100% znesek storitve. Če tega zenska ne dobimo povrnjenega in se lahko v najboljšem primeru  lahko dogovorimo za prestavitev koriščenja termina, je jasno, da nobena agencija ne poseduje denarja za vračanje, saj je vašo naročeno storitev v celoti ali delno že poravnala. V primeru vračanja denarja lahko vse agencije v Sloveniji v kratkem času zapro vrata, enako pa se bi pripetilo tudi vsem drugim agencijam po svetu.

Spoštovani potniki. Vemo, da je to čas neprijazne preteče bolezni. Da je to čas omejevanje vašega osebnega gibanja. Čas bojazni za lastno ekonomsko prihodnost. Žal nas je velika večina v nezavidljivem položaju. Prav posebej nezavidljiv položaj smo si »pridelali« tudi vsi, ki z vsem entuziazmom delamo v turizmu. Nihče ni kriv. To je specifika naše panoge.

Vljudno vas naprošamo, da nas skušate razumeti, kakor tudi naša prizadevanja, da kot vaši dobri gospodarji očuvamo vrednost vplačila  za vašo rezervirano storitev.

Življenje nas postavlja pred nepredvidljive izzive. Če te izzivi ne ubijejo, te okrepijo. Kot koronavirus. Tako so govorile že naše babice. Mi vsi v agenciji GALILEO 3000 obožujemo turizem. Imamo ga v krvi. Želimo nam vsem skupaj, da se svet pospešeno odvrti v smer, s katere ciljne točke bomo lahko ponovno obiskovali prijatelje, se družili.  In potovali. Hvala za razumevanje.

Želimo vam veliko zdravja. Z odličnimi pozdravi,

GALILEO 3000

Direktor

Miran Bende, dipl. ekon.

 

GALILEO 3000 d.o.o., Židovska ulica 4 a, 2000 Maribor,

Tel: 02 2350 500, email: galileo@galileo3000.si

Davčna številka: SI74039237; Matična številka: 1215337

Dostopnost