Skoči na glavno vsebino

Planinsko društvo Fram in  planinski krožek OŠ Toneta Čufarja,  prirejata izlet na

LOVRENŠKA JEZERA   v soboto, 20. 10. 2018

V soboto, 20. oktobra 2018, se bomo odpravili na Lovrenška jezera. Zbrali se bomo v Mariboru, Hočah, Staršah, Framu in Račah. S posebnim avtobusom se bomo odpeljali proti Zrečam in naprej na Roglo. Pri hotelu Planja se bo naša vožnja končala. Peš se bomo odpravili po pohodni poti čez sedlo Komisija in Mulejev vrh proti Lovrenškim jezerom. Po ogledu jezer se bomo čez Mulejev vrh spustili do Mašin žage in nadaljevali pot do Koče na Pesku. Za celotno pot bomo potrebovali okoli 3 do 4 ure zmerne hoje. Pot je lahka in primerna za vse starostne skupine. Na koči bo čas za počitek, malico in družabne igre. Okoli 14. ure se bomo z avtobusom vrnili proti domu, kamor bomo prispeli po dobri uri vožnje.

ZBIRALIŠČE: pred OŠ Toneta Čufarja ob 7. uri
POVRATEK: v izhodišče med 15. in 16. uro
HOJA: približno 3 do 4 ure
CENA PREVOZA:

otroci do 14 let: 5 €

od 15. let naprej: 7 €

HRANA: iz nahrbtnika (možnost okrepčila na koči na Pesku)
OPREMA: primerna obleka in obutev glede na vremenske razmere na dan izleta. S seboj vzemite tudi rezervna oblačila in obutev !
VODNIKA: Vlasta Bobovnik, Jože Bobovnik
INFORMACIJE:

q  Jože: bobovnik@siol.net 051 664 730

q  na šoli pri mentoricah (Alenka J. Mašek)

V primeru slabega vremena izleta ne bo! O morebitni odpovedi izleta vas bomo obvestili na prvi strani naše spletne strani www.planinskodrustvofram.si v četrtek po 21. Uri ali prijavljenim otrokom in staršem v petek v šoli.  

 

Pridite, skupaj bomo preživeli prijeten dan !

Naš tokratni izlet je namenjen odkrivanju skrivnosti in lepot Pohorja. Če smo v preteklih letih odkrivali predvsem njegov vzhodni del, se tokrat odpravljamo v osrednji del. S posebnim avtobusom se bomo odpeljali na Roglo in si ogledali Lovrenška jezera.

Zbrali se bomo v Mariboru, Staršah, Hočah, Račah in Framu ter se z avtobusom odpeljali na Roglo.

Predviden povratek je med 15. in 16. uro.

Rogla (1517 m) je osrednja točka Pohorja, sedaj predvsem znana po svojih športnorekreacijskih objektih. Na vrhu planote stoji 30 m visok razgledni stolp in na njem smo na najvišji točki Pohorja.

Lovrenška jezera – skupno jih je 20, ležijo na višini 1510 do 1520 metrov in so prava naravna znamenitost. Zaradi skledasto oblikovanega terena voda ne more odtekati in zaradi nepropustnih tonalitnih tal ne more ponikniti v globino. Globoka so do 120 cm. Barje je dolgo okoli en kilometer in široko 350 metrov. Leži v gozdnem rezervatu Lovrenška jezera, ki sega od Mulejevega do Jezerskega vrha. Na južni strani jezer je Zavod za spomeniško varstvo Maribor postavil manjši razgledni stolp in do prvih jezer uredil pot po mostnicah. Z razglednega stolpa je lep razgled na planoto in na hrbet Pohorja. V širši okolici raste na šotnih tleh nizek, pretežno smrekov in borov gozd, porasel z lišajem, okrog jezer pa nizko borovje. Tod najdemo tudi redke rastline: razne šaše, rjasti sleč, mahovnico, divjo rožmarinko in mesojedko okroglolistnato rosiko.

Koča na Pesku (1382 m) stoji ob cesti Oplotnica – Lovrenc na Pohorju. Tik ob koči izvira potok Oplotnica.

Prijavite se lahko pri učiteljicah na šoli, poverjenikih društva ali vodnikih najkasneje do srede, 17. oktobra, oz. do zapolnitve prostih mest na avtobusu.

Obvezna oprema: dobra planinska obutev in oblačila glede na vremenske razmere, rezervna oblačila in glede na razmočen teren tudi rezervna obutev ter nogavice, zaščita proti vetru in dežju, ter zadostna količina hrane in pijače za po poti.

V primeru slabe vremenske napovedi – dež, izlet odpade !

Informacije in prijave: Jože Bobovnik, učiteljice na šoli.

Želimo vam prijetno počutje na našem izletu !

Dostopnost